Les acadèmiques i els acadèmics opinen

Energia verda?

Es parla molt d’energia verda, però molts no sabem exactament què volem dir amb l’adjectiu verda. El 16 de juny de 2020, el periodista Enric Juliana va escriure un article a La Vanguardia on tractava amb entusiasme de l’hidrogen verd, i, encara que contenia alguns errors importants, crec que podia sensibilitzar el lector sobre l’ús del vector hidrogen i l’adjectiu verd. M’agradaria dedicar unes poques paraules a intentar descriure aquest adjectiu i demostrar que, des del punt de vista químic, encara som lluny del que en realitat volem dir.

Jack Steinberger 1921-2020

El pasado 12 de diciembre falleció a los 99 años Jack Steinberger, una de las grandes figuras de la física de partículas del siglo XX, galardonado con el premio Nobel de Física en 1988 y Académico Correspondiente de esta academia. entre otros reconocimientos. También la Universidad Autónoma de Barcelona le otorgó el grado de doctor Honoris Causa en 1992.

Vacunació contra la Covid-19? No cal dubtar

Resum: Davant l’emergència sanitària produïda per l’extensió de la infecció pel virus SARS-CoV-2, agent causant de la Covid-19, arreu del mon, han estat preses mesures de confinament i higiene que han permès de limitar l’extensió de la malaltia i de les morts prematures que han estat ben elevades. Es tracta de mesures difícils i amb efectes importants sobre la vida dels ciutadans i de l’economia. El desenvolupament de vacunes contra el virus en un temps reduït és el resultat d’un esforç de recerca, de producció i de distribució sense precedents i ofereix una perspectiva de solució de la pandèmia. Les vacunes resulten d’estratègies diferents, ofereixen taxes de protecció elevades i han estat avaluades per les agències de control dels medicaments que han aconseguit mantenir nivells elevats de rigor en les seves conclusions. En aquestes circumstàncies, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona encoratja la societat del nostre país a una vacunació massiva que pot permetre protegir els individus, especialment els més vulnerables, i assolir la protecció general necessària per poder recuperar la vida col·lectiva a la que estem acostumats.

Tot recordant ROSALIND FRANKLIN en el centenari del seu naixement.

Hi ha moltes “instantànies” que han estimulat la imaginació popular, des de l’alçat de la bandera a Iwo Jima fins la imatge d’un Albert Einstein despentinat traient la llengua. Però molt poques són tant importants i tant difícils de reconèixer com la que els científics anomenen la “foto 51” (de la cara B del DNA hidratat).

El meteorit Barcelona (1704)

Recentment ha sortit publicat a la revista Meteoritics & Planetary Science un article de Jordi Llorca et al. (2020) [1] sobre el meteorit anomenat Barcelona (1704), el setè més antic entre els que han estat classificats oficialment com a històrics, amb una interessant reconstrucció de les circumstàncies en què es va produir la caiguda, i l’anàlisi de la naturalesa del meteorit gràcies a l’estudi dels fragments trobats a la col·lecció Gabinet Salvador, de l’Institut Botànic de Barcelona (CSIC, Ajuntament de Barcelona).

Pandemias: ¿un riesgo existencial para la humanidad?

Podeu consultar aquest article elaborat per l'acadèmic Mariano Marzo publicat a la Vanguardia el dia 14/04/2020

Powered by Joomla! ©