Les acadèmiques i els acadèmics opinen

Jack Steinberger 1921-2020

El pasado 12 de diciembre falleció a los 99 años Jack Steinberger, una de las grandes figuras de la física de partículas del siglo XX, galardonado con el premio Nobel de Física en 1988 y Académico Correspondiente de esta academia. entre otros reconocimientos. También la Universidad Autónoma de Barcelona le otorgó el grado de doctor Honoris Causa en 1992.

Vacunació contra la Covid-19? No cal dubtar

Resum: Davant l’emergència sanitària produïda per l’extensió de la infecció pel virus SARS-CoV-2, agent causant de la Covid-19, arreu del mon, han estat preses mesures de confinament i higiene que han permès de limitar l’extensió de la malaltia i de les morts prematures que han estat ben elevades. Es tracta de mesures difícils i amb efectes importants sobre la vida dels ciutadans i de l’economia. El desenvolupament de vacunes contra el virus en un temps reduït és el resultat d’un esforç de recerca, de producció i de distribució sense precedents i ofereix una perspectiva de solució de la pandèmia. Les vacunes resulten d’estratègies diferents, ofereixen taxes de protecció elevades i han estat avaluades per les agències de control dels medicaments que han aconseguit mantenir nivells elevats de rigor en les seves conclusions. En aquestes circumstàncies, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona encoratja la societat del nostre país a una vacunació massiva que pot permetre protegir els individus, especialment els més vulnerables, i assolir la protecció general necessària per poder recuperar la vida col·lectiva a la que estem acostumats.

Tot recordant ROSALIND FRANKLIN en el centenari del seu naixement.

Hi ha moltes “instantànies” que han estimulat la imaginació popular, des de l’alçat de la bandera a Iwo Jima fins la imatge d’un Albert Einstein despentinat traient la llengua. Però molt poques són tant importants i tant difícils de reconèixer com la que els científics anomenen la “foto 51” (de la cara B del DNA hidratat).

El meteorit Barcelona (1704)

Recentment ha sortit publicat a la revista Meteoritics & Planetary Science un article de Jordi Llorca et al. (2020) [1] sobre el meteorit anomenat Barcelona (1704), el setè més antic entre els que han estat classificats oficialment com a històrics, amb una interessant reconstrucció de les circumstàncies en què es va produir la caiguda, i l’anàlisi de la naturalesa del meteorit gràcies a l’estudi dels fragments trobats a la col·lecció Gabinet Salvador, de l’Institut Botànic de Barcelona (CSIC, Ajuntament de Barcelona).

Pandemias: ¿un riesgo existencial para la humanidad?

Podeu consultar aquest article elaborat per l'acadèmic Mariano Marzo publicat a la Vanguardia el dia 14/04/2020

Som conscients de l’Emergència Climàtica? ‘Risc global, solució urgent’

Som conscients de l’Emergència Climàtica?

"Amb aquest dossier enfrontem i analitzem aquest problema d’una manera polièdrica, tenint en compte la seva enorme complexitat, amb articles del prestigiós climatòleg Javier Martín-Vide, de l’advocat i especialista en energia i medi ambient Joan Herrera, del catedràtic d’antropologia social Carles Feixa i de la meteoròloga Mònica Usart".

Powered by Joomla! ©