COMUNICAT : Amb tristesa per la sentència del 14 d’octubre, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona vol manifestar, com ja ho ha fet amb anterioritat, el convenciment que els problemes es resolen parlant i escoltant. Confiem en que molt aviat es trobi una solució política al conflicte plantejat.

 

According to the Articles of the Institution, the Royal Academy of Sciences and Arts of Barcelona (RACAB) is an association of scholars in science and its applications, restricted by the number and selection of its members, aiming at promoting and becoming a reference for the Catalan culture and society in regard to pure and applied sciences and arts.

Agenda

Last news

Last publications

Memòries de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.
3a època ; Vol. 67, Núm. 1054

Fotònica : una de les eines clau per a l'exploració de les fronteres de les ciències naturals / memòria llegida per l'acadèmic electe Lluís Torner Sabata a l'acte de la seva recepció el dia 11 d'abril de 2019 ; discurs de resposta per l'acadèmica numerària María Josefa Yzuel.


L'acadèmic Ramon Margalef : homenatge en el centenari del seu naixement amb la reedició de la memòria La teoría de la información en ecología

  • La teoría de la información en ecología (1957), memòria d’ingrés del Professor Doctor Ramon Margalef a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, ha estat durant molts anys, i segueix sent, un text de referència. En el seu moment va representar disposar d’una eina, d’una visió totalment inèdita que professionals de diferents disciplines van poder aplicar als seus estudis, amb resultats prometedors per l’aclariment de problemes que fins aleshores no s’havien resolt de manera satisfactòria. La memòria ha estat un model a seguir pels estudiosos de la biodiversitat animal i vegetal. Per primera vegada es va disposar d’una eina que permetia treballar moltes dades, dades heterogènies, per treure’n conclusions fiables. Molt aviat la publicació es va exhaurir i les peticions es van atendre a base de reimpressions. És per aquest motiu que la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, per sumar-se a la commemoració del centenari del naixement de Ramon Margalef, ha decidit reeditar La teoría de la información en ecología, en la versió original i en anglès, per mantenir viva la figura de l’insigne científic i fer-ne una difusió encara més amplia, per bé que en l’àmbit mundial tots els centres de recerca ecològica disposen des de fa anys la versió original d’aquest treball.


Atles de Núvols de l’Observatori Fabra

  • L’obra conté textos, taules i figures sobre els núvols i la seva classificació, les definicions oficials dels gèneres, espècies, varietats, etc., de núvols, i un ampli catàleg d’imatges de núvols captades des de l’Observatori Fabra de Barcelona, cadascuna de les quals classificada i amb comentaris específics que en justifiquen la classificació. No es tracta la codificació dels núvols dels comunicats meteorològics. Tot el material fotogràfic ha estat realitzat per l’observador meteorològic Alfons Puertas, mentre que els textos i figures han anat a càrrec de l’acadèmic de la RACAB Javier Martín-Vide.

 
 
 
Powered by Joomla! ©