Dijous 28 de gener a les 19:00h tindrà lloc a l'Acadèmia la lectura del treball de torn "La tomografia, una conjunció entre tecnologia i matemàtiques" (Treball de torn. Secció 1a. Matemàtica i Astronomia. ), a càrrec de l'acadèmic Dr. Josep Amat i Girbau.

 

La tomografia es una de les grans aportacions que la tecnologia va aportar en la tercera revolució industrial, coneguda com a revolució cientificotècnica. Mentre que la primera revolució es caracteritzà per l’aparició de la màquina de vapor; la segona per la utilització del petroli i el desenvolupament de l’electricitat; la tercera, que s’estén des del 1970 al 2010, generalment s’associa als gran avens que suposà el desenvolupament de tecnologies basades en els nous coneixements científics, com l’electrònica, la informàtica, la radio, la TV, les tecnologia nuclear, la robòtica, les tecnologies aeroespacials, les comunicacions i internet. Però apart d’aquests avenços també cal remarcar-ne molts altres igualment remarcables basats en el progrés científic, com el microscopi electrònic, el làser, el GPS o la tomografia. L’actual 4ª revolució industrial, es caracteritza per les fortes sinergies entre les comunicacions i el internet de les coses, la robòtica intel·ligent, els sistemes ciberfísics i l’ús massiu de dades, amb la intel·ligència artificial.

La tomografia, que va ser desenvolupada a partir del 1970, representà un gran avenç per la medicina al poder obtenir imatges i models tridimensionals de l’anatomia humana de forma incruenta i cada cop més precisos, tant des del punt de vista fisiològic com de l’activitat metabòlica, el que resulten de gran rellevància tant en diagnòstic com en la cirurgia robotitzada, actualment en fort desenvolupament.

Aquesta conferència es focalitzarà en quatre punts: en primer lloc s’exposaran els conceptes i el principi del funcionament de la tomografia, les diferents generacions tecnològiques que s’han succeït i el progrés en curs. En segon lloc s’exposarà el suport matemàtic que prèviament s’havia desenvolupament i que va fer possible la seva implementació tecnològica. En tercer lloc s’analitzaran les diferents fonts d’energia utilitzades en la tomografia, unes alternatives que permeten desenvolupar equips per a diferents aplicacions. Per últim s’exposaran les diferents camps d’aplicacions apart dels mèdics, des del industrial, la seguretat, la geologia o l’arqueologia. La seva aplicació, per exemple en l’exploració de l’interior de les piràmides d’Egipte de forma no física, representa un bon exemple d’aquests altres camps d’aplicació menys coneguts.

Hora: 19:00 - Lloc: Seu de l'Acadèmia, Rambla 115 - Aforament limitat, es podrà seguir en directe al canal de YouTube de la RACAB.
Powered by Joomla! ©