Dijous 17 de febrer a les 19:00h tindrà lloc a l'Acadèmia la lectura del treball de torn "La conjectura 3x+1 i els límits de la matemàtica." (Treball de torn. Secció 1a. Matemàtica i Astronomia.), a càrrec de l'acadèmic Dr. Jaume Llibre i Saló.

 

El problema 3x+1 estudia el comportament d'una successió de números naturals que comença per un natural x qualsevol, i a continuació ve el natural 3x+1 si x és senar, o x/2 si x és parell. La conjectura 3x+1 diu que començant en qualsevol número natural x i construint la mencionada successió arribem sempre al número 1.

Aquest problema aparentment simple enunciat per primera vegada fa 85 anys ha esdevingut força complicat, s'han publicat més de 150 articles sobre aquesta conjectura, s'han fet congressos dedicats exclusivament a la mateixa,... En aquests moments sabem que la conjectura és certa pels números naturals x menors que 2^68= 295147905179352825856.

Importants matemàtics com el Paul Erdos van dir sobre aquesta conjectura: La Matemàtica actual encara no està preparada per aquest tipus de problema. A lo llarg de la conferencia farem un petit repàs a l'estat present d'aquesta conjectura, i acabàrem veient que en Paul Erdos segueix per ara tenint raó.

En el 2012 ja vaig donar una conferencia sobre aquesta conjectura, veurem quins resultats nous han esdevingut en aquests darrers 10 anys.

Hora: 19:00 - Lloc: Seu de l'Acadèmia, Rambla 115 - Aforament limitat, es podrà seguir en directe al canal de YouTube de la RACAB.
Powered by Joomla! ©