Dijous 14 de març a les 18:00h tindrà lloc la conferència: "L’assafea de la RACAB. L’Art i la Ciència del Temps Circular.", a càrrec del Sr. Federico Muñiz Alonso (Professor de Matemàtiques. Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona)

“Als nostres ulls, la volta celeste gira i es mou de manera circular i periòdica. Les hores, els dies, i les posicions dels astres es relacionen tot seguint cicles i patrons que la paciència i l’enginy de les antigues cultures varen descobrir i descriure amb una precisió sorprenent.

L’ús de la projecció estereogràfica equatorial obrí la porta a la representació en dues dimensions del firmament i els seus moviments aparents. De la seva mà arribaren els astrolabis, els planisferis i una extraordinària varietat d’instruments que al llarg de 23 segles ens han permès mesurar el temps i determinar l’hora, la data o la nostra posició. Encara avui, les animacions informàtiques de les nits estelades es basen en el mateix principi.

La mestria i l’habilitat de les persones que dissenyaren i construïren aquells instruments, ens han deixat formidables mostres de ciència aplicada que són alhora meravelloses obres d’art. L’assafea de la RACAB és una d’aquestes joies, una de les més significades i singulars.

Ideada per Azarquiel, l’astrònom andalusí que desenvolupà la seva tasca en les ciutats de Toledo i Córdoba al S XI, l’assafea és un instrument més avançat i complex que l’astrolabi. Aquest últim té un ús restringit a una latitud determinada, mentre que l’assafea pot utilitzar-se en qualsevol latitud i és, en aquest sentit, universal. L’assafea de la RACAB és un preciós exemplar del S XIII, fabricat a Murcia l’any 1252.

La conferència oferirà una descripció detallada del contingut de la faç i el revers de l’assafea, i també exemples aplicats del seu ús astronòmic i topogràfic. Descobrirem amagades en el seu traçat troballes sorprenents com la Segona Llei de Kepler, i altres curiositats que en algun moment havien passat desapercebudes i que mantenen vivament l’interès i la vigència d’aquest instrument admirable, magnífic recull de Ciència i d’Art”.

 

Hora: 18:00 - Lloc: Seu de l'Acadèmia, Rambla 115 - Aforament limitat a la capacitat de la sala.

Powered by Joomla! ©