Dijous 30 de gener a les 19:00h tindrà lloc a l'Acadèmia la lectura del treball de torn "Manipulació de tèxtils en robòtica assistencial: Reptes tecnocientífics i ètics" (Treball de torn. Secció 6a. Tecnologia ), a càrrec de l'acadèmica Dra. Carme TORRAS i GENÍS

 

La manipulació versàtil de roba per part dels robots estendria la seva aplicació en àmbits tan diversos com la logística hospitalària, els retorns en les compres per internet, i l'ajuda a vestir a persones grans o amb discapacitat. Tanmateix, automatitzar la manipulació d'objectes tèxtils en entorns no prefixats resulta molt difícil a causa del gran nombre de graus de llibertat de les seves deformacions, que fa impossible aplicar procediments semblants als utilitzats per a objectes rígids. En el projecte ERC Advanced Grant CLOTHILDE, estem abordant aquest problema combinant algorismes d'aprenentatge amb representacions geomètriques i topològiques dels espais d'estats i els moviments.

A més de reptes tecnocientífics, la robòtica assistencial planteja desafiaments ètics, que han provocat l’aparició d’una nova disciplina: la roboètica. Diverses institucions estan desenvolupant normatives, i han sorgit multitud d'iniciatives d'educació ètica. Especialment en carreres tecnològiques s'utilitzen lectures i escenaris de ciència ficció per motivar els estudiants i afavorir el debat. El meu llibre The Vestigial Heart (MIT Press, 2018) està sent utilitzat en alguns d'aquests cursos universitaris per il·lustrar els beneficis i els riscos de la interacció humà-robot i com preservar els valors i la dignitat humana en situacions d’assistència.


Hora: 19:00 - Lloc: Seu de l'Acadèmia, Rambla 115 - Sessió pública amb aforament limitat a la capacitat de la sala.
Powered by Joomla! ©