Dijous 28 d'abril a les 19:00h tindrà lloc a l'Acadèmia la lectura del treball de torn "Inundacions i canvi climàtic." (Treball de torn. Secció 6a. Tecnologia.), a càrrec de l'acadèmic Dr. Lluís Berga i Casafont.

 

El canvi climàtic està produint variacions en tres elements bàsics amb relació a les inundacions: Augment de la temperatura, elevació del nivell del mar i disminucions de les capes de neu i gel. En aquest treball es descriuen els diversos tipus d’inundacions, amb èmfasis en les inundacions costaneres, fluvials i pluvials.

El nivell del mar ha pujat des dels inicis del segle XX uns 20 cm. Les projeccions per a finals d'aquest segle mostren un augment addicional entre els 28 cm i els 101 cm segons els diferents escenaris d'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Al delta de l'Ebre el risc més important a mig termini és la pujada relativa del nivell del mar. Risc sever, que pot afectar la pròpia existència del delta produint la seva submersió.

Al treball es presenta l'actualització de la base de dades de les avingudes extremes al món, que inclou les dades de cabals punta d'avingudes màximes anuals a 120 països, obtenint-se les corbes envoltants de les avingudes màximes. També s'introdueix la importància del valor del volum de les avingudes en la gestió de les inundacions.

En relació amb les inundacions fluvials i el canvi climàtic es descriu la intensificació del cicle hidrològic i el risc associat, i s'analitzen els fets observats i les seves tendències, així com els canvis projectats per al Segle XXI. A nivell global, les bases de dades i nombrosos treballs i estudis mostren que no hi ha evidència durant les darreres dècades d'una tendència a l'alça relacionada amb el canvi climàtic per a les inundacions, i les variacions de les inundacions extremes estan dins del rang de la variabilitat natural. Amb relació als canvis projectats hi ha una confidència mitjana en quant a l'augment de les inundacions a escala global.

Les inundacions pluvials (“Flash floods, urban floods”) passen quan un esdeveniment de precipitació intensa crea una inundació, usualment en àrees relativament petites, i períodes curts de temps. Globalment, la freqüència i intensitat de les precipitacions extremes han augmentat a la majoria de regions del món amb bones xarxes d'observació, i les projeccions futures d'aquestes precipitacions mostren un augment de la seva intensitat i freqüència, cosa que pot suposar un augment de les inundacions pluvials.

Finalment s'analitzen les incerteses de les projeccions futures.

LLUÍS BERGA. Abril 2022.

Hora: 19:00 - Lloc: Seu de l'Acadèmia, Rambla 115 - Aforament limitat, es podrà seguir en directe al canal de YouTube de la RACAB.
Powered by Joomla! ©