Dijous 24 de novembre a les 19:00h tindrà lloc a l'Acadèmia la lectura del treball de torn "El "magnetisme" dels camps magnètics: noves oportunitats per a la ciència i la tecnologia." (Treball de torn. Secció 2a. Física.), a càrrec de l'acadèmic Dr. Xavier Obradors.

 

El magnetisme és un fenomen essencialment invisible que va necessitar 2.000 anys per a tenir una explicació física, des de la Grècia clàssica i la Xina fins als segles XIX i XX a Europa. Probablement per aquesta raó el concepte va adquirir un caràcter misteriós que ha entrat en el nostre llenguatge amb una accepció d’atracció personal.

El magnetisme pot provenir de dues fonts: els corrents elèctrics i els moments magnètics atòmics. Tots dos fenòmens varen contribuir a modificar la nostra vida quotidiana a partir del segle XX mitjançant la introducció de l’obra d’enginyeria més gran de la humanitat, el sistema elèctric. A començaments del segle XX es va produir el descobriment de la superconductivitat i ens trobàrem en condicions de modificar profundament la generació de camps magnètics utilitzant corrents elèctrics. D’altra banda, l’arribada de la mecànica quàntica ens va proporcionar finalment el coneixement necessari per entendre l’origen dels moments magnètics atòmics, o sigui dels imants permanents, i de la superconductivitat, o sigui dels corrents elèctrics.

El segle XXI, d’altra banda, ha obert les portes a la superconductivitat d’alta temperatura eficient, després d’una batalla científica sense quarter a un repte científic enorme, i a una nova dimensió en molts aspectes de la ciència i la tecnologia, en bona part basant-se en el progrés realitzat en el desenvolupament dels nanomaterials. Per un cantó, disposem de camps magnètics ultra-intensos per a la recerca en física de materials, la química, la biologia i la medecina (RMN, MRI, acceleradors per a la teràpia mèdica). D’altra banda, som capaços de construir acceleradors d’una potència insospitada per a l’exploració de l’origen de l’univers i la física d’altes energies. Finalment, la urgència per a resoldre la crisi climàtica actual ens urgeix a transformar el nostre sistema elèctric de forma radical, fent-lo més sostenible i contribuint a substituir completament els combustibles fòssils. La superconductivitat és una eina decisiva per a tenir èxit en aquest repte extraordinari: fent possible l’energia de fusió, desenvolupant un sistema elèctric més eficient (generadors, motors, xarxes intel·ligents) i contribuint a l’electrificació del transport (aviació i transport marítim elèctrics).

En aquesta presentació repassarem l’estat de l’art actual dels avenços científics i tecnològics que han fet possible la generació de camps magnètics ultra-intensos, convertint el misteriós magnetisme del passat en un instrument extraordinari per el benestar i la sostenibilitat de l’activitat humana actual i futura.

Hora: 19:00 - Lloc: Seu de l'Acadèmia, Rambla 115 - Aforament limitat a la capacitat de la sala.
Powered by Joomla! ©