Dijous 1 de juny a les 19h tindrà lloc la conferència "Albert Einstein i la Cosmologia Moderna" càrrec d'Emili Elizalde (Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)). Aquesta conferència està emmarcada dins de la celebració de l'any Einstein a la RACAB

 

El 25 de novembre del 1915, en la seva intervenció dins de la sessió de la Acadèmia de Ciències de Prussia, que intitulà “Die Feldgleichungen der Gravitation”, Albert Einstein va donar a conèixer la seva Teoria General de la Relativitat; en la que havia estat treballant incansablement prop de deu anys. Un any i escaig més tard, el 8 de febrer del 1917, en una altra intervenció a la mateixa Acadèmia ―aquesta amb el títol “Kosmologische Betrachtungen zur allgemeinen Relativitätstheorie” ― va aplicar per primer cop la seva nova teoria a la descripció de l’Univers.

En la presentació, es parlarà del significat cabdal d’aquests fets, entre d’altres primers episodis ―també molt rellevants i corresponents a les observacions astronòmiques― que van culminar en el naixement de la Cosmologia moderna. Aquesta prengué eventualment com a sòlida base teòrica les dites equacions de camp de la Teoria General de la Relativitat.

L’originalitat de la present proposta rau en que te com a referència i fil conductor l’importantíssim entorn científic, però també social i econòmic, de la visita d’Einstein a Catalunya i Espanya, de la que ara en celebrem el centenari. Es remarcarà, en especial, que un dels més importants episodis de la conversió de la Cosmologia en ciència moderna va tenir lloc, precisament, en torn d’aquell viatge; fet crucial i que acostuma a passar completament desapercebut arreu.


 

Hora: 19:00 - Lloc: Seu de l'Acadèmia, Rambla 115 - Aforament limitat a la capacitat de la sala.

Powered by Joomla! ©