Aquest 2019, es commemora de manera oficial el centenari del naixement del Dr. Ramon Margalef. L'Acadèmia (RACAB) participa en aquesta commemoració amb un acte organitzat conjuntament amb l’Institut d’Estudis Catalans, “En record de Ramon Margalef”: representació de l’obra teatral “Ramon Margalef i l’aventura de la vida”, presentació de la nova edició de la publicació que donà a conèixer Margalef internacionalment (“La teoría de la información en Ecología”. Mem. Real. Acad. Ciencias Artes Barcelona, 1957, i la traducció anglesa a General Systems, 1959) i diferents parlaments.
Ramon Margalef ingressa com a membre numerari de la RACAB el 4.4.1957, ocupant l'especialitat d'ecologia, medalla 44.

Breu nota biogràfica: Barcelona, 16.5.1919 - Barcelona, 23.5.2004. Estudià ciències naturals a la Universitat de Barcelona, en la qual es llicencià el 1949 i doctorà el 1952. Entre 1946 i 1951 treballà a l'Institut de Biologia Aplicada, i entre 1966 i 1967 a l'Institut d'Investigacions Pesqueres. El 1967 es convertí en el primer catedràtic d'ecologia d'Espanya a la Universitat de Barcelona, on constituí el Departament d'Ecologia i des del qual formà un bon nombre d'ecòlegs, limnòlegs i oceanògrafs. Fou professor emèrit d'Ecologia de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona fins a la seva mort (2004). Publicà més de quatre-cents articles sobre planctologia, limnologia i ecologia general. Entre la seva prolífica obra, cal destacar: Comunitats Naturals (1962), Perspectives en teoria ecològica (1968), Ecologia (1974), La Biosfera (1980), Limnologia (1983) i Teoria dels sistemes ecològics (1991). Les distincions a la recerca i a la docència que rebé Ramon Margalef al llarg de la seva vida forn nombroses: la primera edició del Premi Huntsman, el Naumann-Thienemann de limnologia, i el Premi Ramón y Cajal. El 1997 fou guardonat amb Creu de Sant Jordi i el 2003 amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seva tasca investigadora, etc. Fou membre de diferents acadèmies del país i foranes, membre honorari de diverses societats científiques de tot el món i va rebre doctorats honoris causa per diverses Univeristats. Discurs d’ingrés a la RACAB: “La teoría de la información en ecología” (1957). Ramon Margalef ingressa com a membre numerari de la RACAB el 4.4.1957, ocupant l'especialitat d'ecologia, medalla 44.

+ ACTES I ESDEVENIMENTS DEL CENTENARI

Documentació relacionada:

Acte al Teatre Poliorama, 13 de maig de 2019
Organitzat per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans. L’acte comptarà amb la presentació de la nova edició de la publicació que donà a conèixer Margalef internacionalment (“La teoría de la información en Ecología”. Mem. Real. Acad. Ciencias Artes Barcelona, 1957, i la traducció anglesa a General Systems, 1959), la lectura d’algunes reflexions sobre ciència del Dr. Ramon Margalef, la representació de l’obra teatral “Ramon Margalef i l’aventura de la vida” per part de la companyia Theatrum Sapientiae, i una actuació musical.

  • Presentació: R.Margalef: Dual thinking in ecological theory per Frederic Bartumeus (Investigador ICREA Theoretical and Computational Ecology Group CEAB CSIC & CREAF) PDF

  • LECTURES MARGALEFIANES AL POLIORAMA. Sota el títol “Lectures Margalefianes”, i durant la commemoració del centenari del naixement del Dr. Margalef, es van llegir alguns dels pensaments que va escriure. Els texts de les lectures que trobareu a continuació estan ordenats per ordre cronològic i van ser triats i llegits durant l’acte per: Miguel Alonso, Pilar Bayer, Xavier Bellés, Jaume Bertranpetit, Miquel Canals, Mercè Durfort, Marta Estrada, Jordi Flos, Carles Gracia, Josep Maria Gili, David Martín, Celia Marrasé, Andreu Mas-Colell, Margarita Menéndez, Josep Anton Morguí, Cesc Múrria, José Luís Pelegrí, Francesc Peters, Joan Pino, Narcís Prat, Joandomènec Ros, Sergi Sabater, David Serrat, Jaume Terradas i Joan Vallès. PDF

Powered by Joomla! ©